El Port Olímpic compta, des de finals d’estiu, amb dos carregadors ultra ràpids d’Endolla Barcelona destinats a la càrrega d’embarcacions elèctriques. Aquests punts, ubicats al Moll de Xaloc, tenen una potència de 150kW i permeten la càrrega simultània de fins a quatre vaixells.
Amb la incorporació d’aquests punts de càrrega ultra ràpida, el Port Olímpic avança en el seu compromís de ser un port referent en gestió ambiental i, de la mà d’Endolla Barcelona, contribueix activament a l’avanç del sector nàutic en el seu procés de descarbonització.
Els carregadors s’han dissenyat d’acord amb les necessitats tècniques i operatives de les embarcacions i compten, per exemple, amb mànegues de vuit metres que faciliten l’amarratge. A més, per tal de millorar l’experiència dels seus usuaris, aquests punts de càrrega permeten el pagament amb targeta bancària, una mesura pionera que s’està incorporant, de forma progressiva, al conjunt de la xarxa Endolla Barcelona.
Els propers mesos, aquests equips passaran a alimentar-se amb l’energia generada per la pèrgola fotovoltaica de 3.560 m2 ubicada a la coberta del Balcó Gastronòmic, al Moll de Gregal del Port Olímpic. Amb aquest pas, el Port Olímpic es convertirà en el primer espai portuari de l’estat amb servei de càrrega ultra ràpid alimentat amb energia verda produïda i emmagatzemada al propi port.
Per a la primera tinenta d’alcaldia i presidenta de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), Laia Bonet, la instal·lació dels punts de càrrega “mostren el lideratge d’Endolla en la promoció d’un model de mobilitat sostenible a la ciutat i l’ambició del Port Olímpic per esdevenir un referent en gestió mediambiental aplicada al mar i un actor rellevant en la dinamització d’un sector en creixement, com és el de l’economia blava”.
Els equips, que formen part de la xarxa d’electromobilitat de la ciutat, Endolla Barcelona, tenen una potència de 150kW i permeten la càrrega ràpida de quatre vaixells de manera simultània
Impuls de la nàutica sostenible
Amb la seva transformació, el Port Olímpic es marca entre els seus objectius promoure la transició energètica en la nàutica i la mobilitat marítima. S’avança, per tant, cap a una nàutica més respectuosa amb el medi marí tant pel que fa a la contaminació atmosfèrica i marina com l’acústica.
A banda de la instal·lació dels dos punts de càrrega, el Port Olímpic lidera altres iniciatives, com la celebració de l’Electric Boat Experience, la fira d’embarcacions sostenibles que va reunir a una trentena de companyies del sector al Moll de Mestral el passat mes de maig i que tindrà una segona edició durant el 2025.
El Port Olímpic també promou la nàutica sostenible des del centre d’empreses d’economia blava, que ja compta amb companyies de venda d’embarcacions elèctriques i reconversió de vaixells de dièsel a zero emissions i d’altres orientades als serveis i activitats nàutiques sostenibles, la innovació i desenvolupament tecnològic del sector i a l’economia circular aplicada al mar.
L’impuls de l’electromobilitat nàutica és un dels pilars en l’estratègia del Port Olímpic per a esdevenir un referent en gestió ambiental. La sostenibilitat ha estat un eix present en totes les actuacions dutes a terme durant la seva transformació, amb l’objectiu de crear una instal·lació portuària avançada, resilient i adaptada als efectes del canvi climàtic, generadora d’energia verda i compromesa amb la renaturalització del litoral marí i amb la conscienciació ciutadana.
Un dels projectes mediambientals més emblemàtics del Port Olímpic és la gran pèrgola fotovoltaica que cobreix el Balcó Gastronòmic i que generarà fins a 825.000 kWh a l’any. L’energia generada alimentarà els carregadors ultra ràpids i garantirà l’autoconsum del port, alhora que subministrarà altres equipaments de Barcelona de Serveis Municipals (BSM) propers. Així, el Port Olímpic es convertirà en una de les primeres iniciatives d’autoconsum compartit i de quilòmetre zero de Barcelona.
El Port Olímpic també contribueix a la regeneració del fons marí més proper i fomenta la biodiversitat de la zona amb projectes com la instal·lació de biòtops submarins i la naturalització dels blocs de formigó submergits situats davant del Dic de Recer. Aquestes iniciatives afavoreixen la proliferació d’espècies marines i permeten millorar la qualitat de l’aigua.
Altres iniciatives dutes a termes per avançar en la creació d’un Port Olímpic sostenible són l’aplicació de sistemes d’alta eficiència i baix impacte per refrigerar els sistemes de climatització amb l’ús de l’aigua del mar, la instal·lació de sistemes d’il·luminació LED d’alta eficiència, la millora de l’aïllament en les noves construccions i la utilització de solucions i materials constructius i sostenibles.
En una segona fase, aquests punts de càrrega s’alimentaran amb l’energia generada per la gran pèrgola fotovoltaica del Port Olímpic, una mesura pionera a l’estat
Endolla Barcelona, la xarxa pública d’electromobilitat més gran de l’estat
El foment de la mobilitat sostenible i l’impuls de l’ús del vehicle elèctric és un dels eixos d’actuació de l’Ajuntament de Barcelona i Endolla Barcelona –gestionada per Barcelona de Serveis Municipals (BSM)–, qui desenvolupa la infraestructura necessària per potencia la mobilitat elèctrica a la ciutat. Actualment, és la xarxa pública d’electromobilitat més gran d’Espanya i del sud d’Europa.
Amb la instal·lació dels punts de càrrega al Port Olímpic, la xarxa Endolla Barcelona entra en la promoció de l’electromobilitat en l’àmbit de la nàutica. El servei ha superat els 1.000 punts de càrrega distribuïts per Barcelona, seguint un model d’expansió capil·lar i equitativa que s’anticipa a la demanda per acompanyar a la ciutadania en la transició cap al vehicle elèctric com a vector essencial per a la millora de la qualitat de l’aire de la ciutat.
Avui, Endolla Barcelona arriba de manera homogènia a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de punts de càrrega àmplia i eficient, alimentada amb energia d’origen 100% renovable.
Sigue leyendo para conocer en detalle todo lo relacionado con las notícias de Puertos y Salones en Náutica y Yates: